Nederlandse Korfbalscheidsrechters Vereniging

De week van de scheidsrechter : de taart van MIA

Schiedsrechter_BedanktBinnen het kader van de week van de scheidsrechter dacht ik, ‘hoe gaan verenigingen dit oppakken. Want het is wel een goed initiatief van diverse sportbonden’.
Zelf een erg leuke ervaring meegemaakt bij de sportclub Mia te Amersfoort. Het werd omschreven als een “ welverdiende taart “ voor de KNKV scheidsrechter.

Als KNKV scheidsrechter probeer je zelf om zo goed mogelijk niet op te vallen, tenslotte moeten de spelers het doen, zie mezelf alleen als verlengstuk om de wedstrijd in goede banen te leiden. Tuurlijk krijg je wel eens commentaar van dit en dat en zus en zo, maar ook een scheidsrechter kan een verkeerde beslissing maken, door iets gemist of niet gezien te hebben, we zijn ook mens en het is voor een scheidsrechter een moment opname. Aan de andere kant mocht een speler commentaar blijven geven door gehele wedstrijd heen en dus niet eens te zijn, dan gebruik ik de trainer of coach als verlengstuk. Dit is puur om de wedstrijd in goede banen te behouden, want elke wedstrijd is anders in een andere vorm. Maak dit ook als coach bespreekbaar na een wedstrijd, want sommige scheidsrechters staan hiervoor open. Ook een keer meegemaakt dat een speler commentaar gaf tijdens een wedstrijd en deze na de wedstrijd zei “ goed gefloten, en mijn commentaar moet je niet al te serieus nemen, wilde kijken hoe je hierop reageerde”. Ook spelers pro
beren je uit. Hierdoor blijft het leuk. Het is een snelle sport, waarbij je concentratie niet kan verzwakken, anders mis je als scheidsrechter een hoop van het spel.

Voor velen is dit net als andereSchiedsrechter_Bedankt2 scheidsrechters een hobby en het blijft / is vrijwilligerswerk. Het klopt als ze zeggen geen scheidsrechter geen wedstrijd, maar vind dat erkenning en waardering ook naar alle andere vrijwilligers moet zijn. Tenslotte moeten we het allemaal samen doen. Ook aan het einde een hand geven aan de scheidsrechter wordt als positief ervaren.

Langs deze weg wil ik Sportclub Mia en Taart & Zo nog bedanken, voor de taart en G. de Vries voor de foto’s.
Met de zaal competitie voor de deur, wens ik alle clubs en spelers een sportief seizoen.

R. Holkamp KNKV scheidsrechter