Nederlandse Korfbalscheidsrechters Vereniging

Week van de Scheidsrechter 2014: Naar een veiliger sportklimaat.

In de maand november 2014 heeft de NKSV in samenwerking met het KNKV een vijftal Scheidsrechterscafés georganiseerd. In elk KNKV-district één. De NKSV had gerenommeerde sprekers uitgenodigd om een inleiding te houden over hun carrière, arbitrage en het thema van de Week van de scheidsrechter.DSCF8222

Op 17 november beet BN-er en journalist Jacques d’Ancona uit Paterswolde de spits af. De bijeenkomst in Drachten was een aantrekkelijk en zeer interactieve.

Op 18 november werden twee scheidsrechtercafés gehouden, één in Eindhoven, waar Edwin Mulder een inleiding verzorgde en één in Apeldoorn. Voetbalcoach Foppe de Haan was de spreker in Apeldoorn.

Op 19 november volgden opnieuw twee bijeenkomsten, dit keer in Dordrecht en in Sassenheim. Sprekers waren respectievelijk oud-radioverslaggever Ton van Rijswijk en KNKV-arbitragecoryfee Wout Jense, die stilstond bij het scheppen van goede voorwaarden voor het optreden van de scheidsrechter.

Gerekend was op een grote opkomst van korfballers die affiniteit met arbitrage hebben. Alle vijf Scheidsrechterscafés werden helaas maar matig bezocht. Voor de sprekers en voor de organisatoren van de NKSV was dit zeer teleurstellend. Door de geringe opkomst was het wel mogelijk in kleine kring met de inleiders te discussiëren en van gedachten te wisselen.

Na de inleiding was er volop gelegenheid nog wat na te praten onder het genot van een hapje en een drankje.

In januari 2015 komt de NKSV met een volgende activiteit in het kader van de Week van de Scheidsrechter. Alle verenigingen, spelers, coaches, teambegeleiders, enz. zullen worden belaagd met een mediacampagne in het kader van ‘Shake Hands’.

Later in het seizoen zullen we ook extra aandacht vragen voor het Scheidsrechters-ontvangstonderzoek’.

Benedictus Benedictus